+36 70/208-3050 autodeltainfo1@gmail.com
Minden, amit tudnod kell az autóklímáról!

Az autók klímaberendezése a meleg napokon igazán életmentő lehet, de vajon hogyan is működik pontosan? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy működik az autóklíma, és milyen karbantartást igényel.

A klímaberendezés alapvető feladata, hogy kellemes hőmérsékletet teremtsen az autóban. Ezt úgy éri el, hogy a levegő hőmérsékletét csökkenti és páratartalmát szabályozza. De hogyan is történik mindez?

A klíma működése során négy alapvető fázison megy keresztül a hűtőközeg:

Kompreszió: A klímaberendezés kompresszora (hűtőközeg-szivattyú) magas nyomásra növeli a hűtőközeget, ami közben felmelegszik.

Hűtés: A magas nyomású, forró gáz ezután áthalad a kondenzátoron (hűtőbordán), ahol lehűl, és közben a hőt leadja a környezetbe.

Expanzió: A hűtőközeg ezután áthalad egy expanziós szelepen, ahol a nyomása hirtelen csökken, elpárolog, hűtést eredményez és az utastérből hőt von el.

Hűtés és páramentesítés: Végül, a hideg gáz áthalad az utastéri hőcserélőn, ahol hőt vesz fel az utastérből és ezzel hűti azt. Ezzel együtt csökkenti a páratartalmat. A keletkezett kondenzvíz kifolyik a kivezető csőben.

A klímaberendezés rendszeres karbantartást igényel a megfelelő működés érdekében. A rendszeres karbantartás során általában a klímát újratöltjük és tisztítjuk. A klíma újratöltése során a hűtőközeget cseréljük, míg a tisztítás során a rendszerben felgyülemlett szennyeződéseket és baktériumokat távolítjuk el. Ez nemcsak a klíma hatékonyságát javítja, de megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását és az allergiás reakciókat is. Mindezek mellett lehetőségünk van a kompresszor olajtöltetét felfrissíteni, ami nagyon fontos a szerkezet élettertama szempontjából. 

Az Autódelta az Ön autóklíma specialistája!

ELÉRHETŐSÉGEK

AdPro Mérnöki Szolgáltató Kft.
1172 Budapest, Rétifarkas u. 8/1.

Munkafelvétel/ Iroda:
H-P: 8:00 – 16:30

autodeltainfo1@gmail.com
+36 (1) 403-5020
+36 (70) 208-3050

Call Now Button